De invloed van Covid-19 op mensen en op de creditcard is groot. En dat niet altijd in positief opzicht. Klaas Knot maakt zich als directeur van De Nederlandsche Bank grote zorgen. Knot ziet dat de creditcard behoorlijk minder gebruikt wordt. ‘Dat is voor nu voor de meeste mensen even verstandig’, zegt Knot in Het Parool. Aan de andere kant moet hij met lede ogen toezien dat steeds meer huishoudens gezien hun financiële situatie maximaal lenen.
Invloed Covid-19 op mensen en op de creditcard is groot, toch sterke groei hypotheekaanvragen
Hoewel de creditcard minder gebruikt wordt dit jaar, tot zover 13 procent minder, neemt het aantal hypotheekaanvragen juist toe. Met zelfs 40 procent. In de meeste gevallen gaat het dan overigens om het oversluiten van een hypotheek en over het aangaan van een tweede hypotheek. Toch is ook de vraag naar een hypotheek voor een nieuw huis met 15 procent gestegen. Knot ziet ondanks onzekerheid over baan en inkomen overmatig leengedrag. DNB scherpte de normen voor het aangaan van leningen en hypotheken aan sinds de laatste crisis. De politiek vraagt ondertussen om versoepeling. Knot echter, is van mening dat versoepeling iets is dat juist niet moet gebeuren nu.
Ruim 20.000 mensen hebben uitstel van hypotheekaflossing gevraagd
Knot zegt niets nieuws dat vooral zzp’ers getroffen zijn door de coronacrisis. Hij weet ook dat inmiddels 100.000 huishoudens zich in een situatie bevinden dat bij een inkomensval ze binnen een half jaar in de problemen komen. 23.000 huishouden zal bij een daling van het inkomen zelfs al binnen drie maanden in de problemen komen in financieel opzicht. Ondertussen hebben al 22.000 mensen uitstel van de hypotheek aflossing gevraagd. En dat is zorgelijk, constateert Knot.
De gehele financiële sector onder druk
De directeur van DNB ziet dat de banken nu nog net voldoende vet op hun ribben hebben. Hij vreest echter de toekomst. Mochten de lockdowns aanhouden en blijft corona ons leven nog lang beheersen, dan komt volgens Knot de gehele financiële sector onder grote druk.